Υπάρχει άνθρωπος που δεν αγαπάει την τυρόπιτα; Πόσο μάλλον την χωριάτικη τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο της γιαγιάς! Πρόκειται για μία από τις πιο αγαπημένες λιχουδιές! Νόστιμη, υγιεινή και τώρα εύκολη, για να τη φτιάξετε, χάρη σε αυτή τη συνταγή!
Τη συνταγή για χωριάτικη πίτα με σπιτικό φύλλο της γιαγιάς σας την είχα δώσει και πιο παλιά και μπορείτε να τη βρείτε εδώ! Επειδή, όμως, εκείνη η συνταγή ήταν για πρασο/σπανακο/κοτόπιτα, που βέβαια είναι πεντανόστιμη, αλλά ίσως δεν την προτιμάνε ιδιαίτερα τα μικρά μας μπομπιράκια, σας την ξαναγράφω σε παραλλαγή μόνο με τυριά, που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!
Είναι μια τέλεια ιδέα για σνακ στο σχολείο, κολατσιό, αλλά και για παιδικά πάρτυ και μπουφέδες! Και όλοι θα σας λένε “γεια στα χέρια σας“! 😉
Υλικά για το φύλλο:
700γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο
500 ml νερό
λίγο πιπέρι
Για τη γέμιση:
½ κιλό τυρί φέτα
2 φλυτζάνια κεφαλοτύρι τριμμένο
4 αυγά
½ φλυτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
4 φλυτζάνια γάλα
λίγο πιπέρι
Εκτέλεση:
Για το φύλλο:
1) Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μία λεκανίτσα μαζί με το αλεύρι και ζυμώνουμε. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μισή ώρα!
2) Στη συνέχεια, χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια και τα ανοίγουμε με έναν πλάστη σε 4 όμοια φύλλα.
Για τη γέμιση:
Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε τα αυγά και τα χτυπάμε ελαφρώς. Προσθέτουμε τα τυριά, το σιμιγδάλι, το πιπέρι και τέλος το γάλα σιγά-σιγά και ανακατεύουμε. Προσέχουμε να μη γίνει το μείγμα πολύ νερουλό!
Αν κατά λάθος πέσει παραπάνω γάλα ή μας φανεί πολύ νερουλό, προσθέτουμε λίγο ακόμη σιμιγδάλι, για να τραβήξει τα παραπανίσια υγρά!
Βουτυρώνουμε το ταψάκι μας και στρώνουμε κάτω τα μισά φύλλα. Όπως τα στρώνουμε, τα αλείφουμε ένα ένα ενδιάμεσα με λίγο λαδάκι.
Ρίχνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα με την ίδια διαδικασία.
Αν τα φύλλα περισσεύουν από το ταψί, τα τυλίγουμε προς τα μέσα ή τα κόβουμε.
Από πάνω ρίχνουμε λίγο λαδάκι ή βούτυρο και τα ραντίζουμε με λίγο νεράκι.
Χαράζουμε ελαφρώς την πίτα, χωρίς να την κόψουμε ως κάτω.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.
Σημείωση: Σε περίπτωση, που δεν φτιάξουμε δικό μας φύλλο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ½ κιλό φύλλα χωριάτικα για πίτα.
Καλή επιτυχία!!
Η τυρόπιτα είναι με διαφορα η αγαπημένη μου πίτα! Θα φοκιμασω οπωσδήποτε κι αυτή την εκδοχή!