Αγαπάμε πίτες οικογενειακώς, αλλά αυτή η κοτόπιτα της γιαγιάς μας είναι μία από τις αγαπημένες μας συνταγές! Πεντανόστιμη και θρεπτική, είναι σίγουρο ότι θα γίνει μία και από τις δικές σας αγαπημένες!
Περιττό να πω, ότι την τσακίζουμε μικροί και μεγάλοι και είναι μια τέλεια ιδέα για το κολατσιό ή ακόμη και το γεύμα των παιδιών στο σχολείο!
Παρακάτω σας έχω δύο παραλλαγές, με σπιτικό ή και έτοιμο φύλλο!
Πάμε να τη φτιάξουμε!
Υλικα:
Για τη ζύμη:
250ml χλιαρό νερό
500γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3-4 κ.σ ελαιόλαδο
3 κ. σ μηλοξιδο ή απλό ξύδι
Μισό κ. γλ αλάτι.
Εκτέλεση: Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε για 5′ ώσπου η ζύμη να γίνει λεία και μαλακή, χωρίς να κολλάει στα χέρια. Αν κολλάει, ρίχνουμε στα χέρια μας ελάχιστο επιπλέον αλεύρι και ζυμώνουμε.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη τη ζύμη και την αφήνουμε να ” ξεκουραστει” για 30′-60′ Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την γέμιση.
Υλικά γέμισης:
1διπλό φιλέτο στήθους κοτόπουλου χωρίς πέτσα
2 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης σε μικρά κομματάκια
2 μεγάλες πιπεριές κέρατο σε κομματάκια
1 μικρό κρεμμύδι καθαρισμένο ολόκληρο
150γρ φέτα
170ρ. Κασέρι
250γρ. Ανθότυρο
1 κεσεδάκι γιαούρτι
3 μεγαλα αβγα
Λιγο πιπέρι!
Υλικά για το άλειμμα των φύλλων:
70 γρ. λιωμένο βούτυρο και μισή κούπα αραβοσιτέλαιο, που ανακατεύουμε μαζί.
Εκτέλεση:
Κόβουμε το κοτόπουλο σε κομματάκια και το βάζουμε σε κατσαρολάκι να βράσει.
Αφού βγάλουμε τον αφρό, ρίχνουμε μέσα στο κατσαρολάκι το κρεμμύδι και τις πιπεριές και βράζουμε για 20′ χωρίς αλάτι. Βγάζουμε σε μπολ με τρυπητή κουτάλα τις πιπεριές και σε άλλο μπολ το κοτόπουλο.
Τρίβουμε με το χέρι μας σε μικρά κομματάκια το κοτόπουλο.
Σε μπολ τρίβουμε το κασέρι στον τρίφτη από την πλευρά με τις λεπτές τρύπες, σπάμε το ανθότυρο και την φέτα με τα δάκτυλα, προσθέτουμε το γιαούρτι, τα αυγά, το κοτόπουλο, τις πιπεριές και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά μ’ ένα κουτάλι.
Χωρίζουμε τη γέμιση μ’ένα κουτάλι σε 8 μέρη, μέσα στη λεκάνη.
Μόλις η ζύμη ξεκουραστεί, τη ζυγίζουμε και τη χωρίζουμε με την βοήθεια της ζυγαριάς σε 16 μέρη.
Πλάθουμε 16 μπαλάκια των 50γρ. περίπου, τα τοποθετούμε σε αλευρωμένη ελαφρώς πετσέτα και τα σκεπάζουμε με μεμβράνη.
Η πίτα γίνεται σε ρολά. Για κάθε ρόλο χρησιμοποιούμε 2 μπαλάκια.
Ανοίγουμε σε φύλλα 15-20 εκατοστών, με τη βοήθεια του πλαστη ρίχνοντας λίγο αλεύρι στο τραπέζι και ελάχιστο πάνω στο κάθε μπαλάκι.
Με πινέλο το λαδωνουμε.
Ανοίγουμε στο ίδιο μέγεθος και το 2ο μπαλάκι σε φύλλο ίδιου μεγέθους και το τοποθετούμε επάνω στο 1ο, χωρίς να το λαδώνουμε, πατώντας καλά να ενωθούν.
Ρίχνουμε ξανά λίγο αλεύρι και ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο μακρόστενο περίπου 40-45 εκ. Δεν υπάρχει πρόβλημα, αν είναι ασύμμετρο.
Λαδωνουμε εκ νέου το φύλλο και τοποθετούμε 1/8 της γεμισης κατά μήκος της μεγάλης διαστασης του φύλλου στο ύψος του 1/3 περίπου της μικρότερης διάστασης.
Διπλωνουμε τις δύο άκρες του προς τα μεσα και τυλιγουμε προσεχτικά σε ρόλο. Προσοχή οι άκρες του να είναι κλειστές.
Τοποθετούμε το ρόλο σε λαδωμενο ταψι η σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
Ετοιμάζουμε με τον ίδιο τρόπο συνολικά οκτώ ρολά, τα οποία τοποθετούμε σε κάποια απόσταση. Θα χρειαστεί και 2ο ταψί.
Λαδωνουμε τα ρολά, τα ραντίζουμε με ελάχιστο νεράκι βρύσης και ψήνουμε στην μεσαία σχαρα σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180οC για 45′-50′ περίπου, ανάλογα με τον φούρνο, μέχρι να ροδοκοκκινισουν τα ρολά.
Αφού τα βγάλουμε από τον φούρνο, και τ’αφήσουμε για λίγο να κρυώσουν, τα σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος και στην συνέχεια τα κόβουμε σε κομμάτια.
Προσοχή:
Αν δεν προλαβαίνετε ν’ανοίξετε φύλλο (ή δε θέλετε) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1 πακέτο φύλλο παραδοσιακό.
Στρώνετε τα μισά φύλλα κάτω, σε βουτυρωμένο ταψί, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα, στρώνετε τη γέμιση και βάζετε επάνω τα υπόλοιπα μισά φύλλα, βουτυρωμένα.
Χαράσσετε την πίτα σε κομμάτια κατά τα γνωστά, ραντίζετε με λίγο νεράκι και ψήνετε!
Καλή επιτυχία!