Πόσες και πόσες φορές δε λαχταρίσατε, να φάτε κοτομπουκιές από τη γνωστή αμερικάνικη αλυσίδα, αλλά σκεφτήκατε πρώτον τις θερμίδες και δεύτερον…την τσέπη σας; Τι θα λέγατε, αν μπορούσατε να μετατρέψετε αυτό το αγαπημένο junk food σε…σπιτικό φαγητό, απολαυστικό και σίγουρα πιο οικονομικό; Δείτε πως!
Εντάξει, οι θερμίδες θα παραμείνουν βέβαια, αφού δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για ‘πιάτο διαίτης’, αλλά το γεύμα σας θα είναι σίγουρα πιο υγιεινό και θρεπτικό από τα ετοιματζίδικα, αφού θα επιλέξετε μόνοι σας τα υλικά και τις πρώτες ύλες, ώστε να είναι φρέσκα και εγγυημένα!
Το συγκεκριμένο, αγαπημένο φαγητό είναι μία τέλεια πρόταση για γεύματα ή δείπνα παρέα με την οικογένεια ή τους φίλους μας το Σαββατοκύριακο, αλλά είναι και μια τέλεια ιδέα για παιδικά πάρτυ! Άλλωστε, οι κοτομπουκιές είναι το αγαπημένο ‘finger food’ των παιδιών! Τρώγονται εύκολα και γρήγορα και το κυριότερο; Από όλους! Μικρούς και μεγάλους!
Μαζί με τις κοτομπουκιές θα σας προτείνω ένα τέλειο, «τύπου μεξικάνικο» ρύζι δικής μου έμπνευσης και μία σως «τύπου μπάρμπεκιου», για να βουτάτε τις κοτομπουκιές!
Πάμε να τα ετοιμάσουμε;
Υλικά:
Εννοείται κοτόπουλο! Τώρα, για ποσότητα, υπολογίστε εσείς, ανάλογα με τους καλεσμένους σας. Πάντως, σαν συμβουλή θα σας πω, πως το πανάρισμα ‘δίνει όγκο’, οπότε με ένα κιλό περίπου θα βγουν αρκετά κομμάτια για 5 άτομα σίγουρα!
Εγώ επιλέγω στήθος, αλλά και μπουτάκια, που είναι πιο ζουμερά.
Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και φτερούγες για μεγαλύτερη ποικιλία.
2-3 αυγά
λίγο γάλα
τριμμένη φρυγανιά
αλεύρι
αλάτι, πιπέρι
πάπρικα
μουστάρδα
λάδι για τηγάνισμα
Για το ρύζι:
1 κούπα ρύζι ολικής άλεσης (το προτιμάω, ειδικά σε περίπτωση που θα φάνε παιδιά και είναι και πάρα πολύ νόστιμο!) Πάλι την ποσότητα υπολογίστε την ανάλογα με τα άτομα.
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά πράσινη
1 κρεμμύδι
λίγο λάδι
αλάτι, πιπέρι
πάπρικα
Για τη σως:
1 ντομάτα
1 πελτεδάκι
1 κρεμμύδι
λίγο λάδι
αλάτι, πιπέρι
πάπρικα
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε από τις κοτομπουκιές. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το κοτόπουλο. Αν το πλύνουμε εκείνη την ώρα, το στεγνώνουμε με λίγο χαρτί ή μια καθαρή πετσέτα ταμποναριστά, για να είναι στεγνό για το πανάρισμα.
Το αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε και λίγη πάπρικα και από πάνω το περνάμε με μια στρώση μουστάρδα με το χέρι. Και τα καρυκεύματα και τη μουστάρδα τα βάζουμε σε ποσότητα ανάλογη με τα γούστα μας, με το πόσο πικάντικο το θέλουμε και φυσικά ανάλογα με το, αν θα το καταναλώσουν παιδιά.
Ξεκινάμε το πανάρισμα με τον κλασσικό τρόπο. Περνάμε το κάθε κομμάτι πρώτα από αλεύρι, μετά από ένα μείγμα με αυγό και λίγο γάλα και μετά το βουτάμε στην τριμμένη φρυγανιά.
Το ρίχνουμε σε τηγάνι με καυτό λάδι για 2-3 λεπτά από την κάθε μεριά.
Ακουμπάμε τα τηγανισμένα κομμάτια σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας, για να απορροφήσει το πολύ λάδι.
Είμαστε έτοιμοι!
Για το ρύζι:
Βράζουμε με τον κλασσικό τρόπο το ρύζι μας, απλά προσθέτουμε και μια πονηριά!
Δηλαδή: βράζω το νερό (σε αναλογία 1 κούπα ρύζι για 3 και κάτι κούπες νερό) με λίγο αλάτι και λίγο λάδι και μόλις κοχλάσει ρίχνω μέσα το ρύζι μαζί με αλεσμένα στο μούλτι το κρεμμύδι και τις πιπεριές! Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγη πάπρικα και γίνεται ένα νοστιμότατο ‘τύπου μεξικάνικο ρύζι’ με λαχανικά, νόστιμο, υγιεινό και ιδανικό, για να συνοδέψει το κοτόπουλό μας!
Για τη σως:
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και σβήνουμε με το χυμό από μία ντομάτα. Προσθέτουμε το πελτεδάκι μαζί το με το αλατοπίπερο, την πάπρικα και τη ζάχαρη και μόλις πάρει βράση, κατεβάζουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για μισή ωρίτσα. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε σε μπολάκι για βουτιές!
Extra tip: Αν νιώσετε τολμηροί (χαχα), δοκιμάστε να κάνετε και onion rings! Εγώ τόσο καιρό δεν το τολμούσα, αλλά τελικά είναι πανεύκολα και επίσης πεντανόστιμα! Απλά κόβετε το κρεμμύδι σε ροδέλες (αφού το πλύνετε), πανάρετε και τηγανίζετε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, που κάνατε τα κοτόπουλα και είστε έτοιμοι!
Έτοιμα όλα! Γρήγορες και εύκολες ιδέες, που όλες μαζί θα φτιάξουν ένα σούπερ μπουφέ για πάρτυ και πιστεύω, πως θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους! Όσο για τη γεύση; Θα βγει ίδια, μη σας πω και καλύτερη, από τη γνωστή αλυσίδα! 😉
Καλή επιτυχία!
Γίνονται εξαιρετικά και στο φούρνο, σε αντικολκητικό χαρτί, εάν θέλεις να αποφύγεις το τηγάνισμα.
Το ξέρω! Το έχω δοκιμάσει! 🙂