Τι κι αν πέρασε η Καθαρά Δευτέρα; Ο αγαπημένος μας χαλβάς τρώγεται σχεδόν σε όλη την περίοδο της Σαρακοστής και πρόκειται για ένα από τα πιο νόστιμα παραδοσιακά γλυκά! Καλός και ο χαλβάς του εμπορίου, δε λέω, αλλά σαν το σιμιγδαλένιο χαλβά της γιαγιάς…απλά δεν έχει!
Δείτε τη σπιτική συνταγή της δικής μας γιαγιάς, που πετυχαίνει πάντα και απολαύστε τον πιο νόστιμο και εύκολο χαλβά, που έχετε φάει! Και με υλικά, που έχετε διαλέξει εσείς και είστε σίγουροι για την ποιότητά τους, γιατί όλο και θα φάνε και τα μικρά μας μπομπιράκια!
Υλικά:
2 κούπες Σιμιγδάλι χοντρό
1 κούπα λάδι (ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο)
Αν θέλουμε βάζουμε και 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο για άρωμα
κανέλα σε σκόνη για το πασπάλισμα
Σιρόπι:
4 ½ κούπες νερό
3 κούπες ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
λίγο λεμονάκι
Στην ουσία είναι μία πολύ εύκολη συνταγή για να θυμάστε, γιατί ακολουθεί τη σειρά;
1 (κούπα λάδι)
2 (κούπες σιμιγδάλι)
3 (κούπες ζάχαρη) και
4 (κούπες νερό)
Εκτέλεση:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και το βράζουμε, για να διαλυθεί η ζάχαρη.
Σημείωση: Μόλις ζεσταθεί η ζάχαρη και λιώσει στύβουμε και μερικές σταγόνες λεμονάκι, για να μη ζαχαρώσει το σιρόπι!
Παράλληλα, σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι.
Αφού ζεσταθεί το λάδι, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ξανθύνει.
Μόλις πάρει το χρώμα του, το τραβάμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το σιρόπι με μία κουτάλα λίγο λίγο (ζεστό).
Μόλις βάλουμε όλο το σιρόπι μέσα στο σιμιγδάλι, ανακατεύουμε καλά και το ξαναβάζουμε στη φωτιά μέχρι να πήξει, ανακατεύοντας συνεχώς.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και βάζουμε το χαλβά σε φόρμα για κέικ ή ταψάκι.
Ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με κανέλα.
Προαιρετικά, μπορούμε λίγο πριν βγάλουμε το χαλβά από τη φωτιά, να προσθέσουμε ολόκληρα καβουρντισμένα και ξεφλουδισμένα αμύγδαλα, καρύδια ή και σταφίδες με κουκουνάρι!
Καλή επιτυχία!